Niek Schuil

Niek (1982) studeerde theatervormgeving aan de kunstacademie in Utrecht. Meteen na haar studie belandde ze in de wereld van fotografie, vooral gericht op en met kinderen. Dit groeide uit naar het geven van cursussen en workshops in de beeldende kunst.

Enkele jaren terug bundelde ze haar krachten met een vriendin om een prentenboek te creëren. Het gevoel van thuiskomen was onmiskenbaar en sindsdien werkt ze als beeldend verhalenmaker.

In haar studio in Driebergen maakt ze haar illustraties door kleine miniatuur werelden te bouwen in een set met belichting. Vaak met klei, maar ook steeds meer met papier of een ander materiaal wat goed aansluit bij een verhaal. Het tekenen zelf gaat hier ook een steeds grotere rol in spelen.

Spelen is het belangrijkste gedeelte van het proces. Kleur, humor, eenvoud en positiviteit (ook als dat soms ver weg lijkt) zijn voor Niek belangrijke elementen om in verhalen te kunnen ontsnappen aan de realiteit. Ze hoopt zo kinderen (en volwassenen) mee te kunnen nemen in haar “wereldjes”, waar fantasie de vrije hand krijgt. 

Website: www.niekschuil.com

insta: niek_schuil_illustrations

mail: mail@niekschuil.com

Mijn eerste tel tot tien boekje

Tot tien tellen met de vogels (en een hert?!) uit je eigen achtertuin. Uitgegeven door Buddybooks (januari 2024)

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Een verhaal over een stokstaart die zich niet kan focussen op wat belangrijk is. Of juist wel? Helpen zijn dagdromen en fantasie hem uiteindelijk de held van de dag te worden?

Koosje Kip

Koosje is verliefd op haan….of wil ze zijn zoals haan? Een kleine zoektocht van een kip die verhaant en hoe dat helemaal ok is (fictief werk gebaseerd op echte gebeurtenissen van kippen….en hanen natuurlijk)!

Kleiman

Terwijl haar familie druk is met zichzelf voelt meisje zich alleen.Ze verliest zichzelf in een stuk klei en beleeft een heerlijke dag met klei-man. Met fantasie maak je vrienden en ben je eigenlijk nooit alleen. Een ode aan de fantasie.

Blijf bij mij tot ik groter ben

Boek met verhalen van Mathilde Hofkens, naar aanleiding van haar ontmoetingen in Zwitserland met verschillende dieren. Met een speciale hoofdrol voor haar hond Goos. Uitgegeven in 2023

Monstertje & Sam

Een verhaal over het redden van een bos en hoe een jongen en een klein harig monstertje dat gaan voorkomen. Geschreven door Simon-jan Terpstra. Uitgegeven 2022

Overig werk

De wachter_winter