Monica Hajek

Monica, is een illustrator met een grote liefde voor kleur en materialen waar je vieze vingers van krijgt.

Na de opleiding docent tekenen en schilderen aan de kunstacademie in Tilburg kwam ze  via de opkomende internetgolf  terecht in de multimedia. Daar illustreerde ze veel digitaal lesmateriaal. Inmiddels werkt ze al geruime tijd als zelfstandige en illustreert ze materiaal voor gezondheidsvoorlichting. 

Na jarenlang voornamelijk digitaal te werken vond ze tijdens de opleiding aan Venster Academy haar liefde voor tekenen op papier weer helemaal terug. Afgelopen jaar experimenteerde ze met  een heel scala aan materialen. Haar favoriet bleek gekleurde inkt. De intense kleuren, het vloeiende, de spetters, vegen en overgangen die je ermee kan maken maken haar blij. Ze gebruikt ook graag meerdere technieken door elkaar. Uit elk materiaal probeert ze de eigenheid te halen. Het zachte sfeervolle van pastel, de krachtige lijnen van krijt en details met kleurpotlood.

Haar onderwerpen vindt ze vaak dicht bij huis. Als je goed kijkt kun je overal wel iets moois in ontdekken, een kleurencombinatie, een interessante vorm of bijzondere lichtval. Door die  te tekenen en verder te associëren ontstaan verhalen die de kijkers een nieuw perspectief op de wereld om hem heen bieden.

Instagram: @mohajek

Email: ik@monicahajek.nl

Inkt

Inkt begint zijn leven in een nieuw glanzend potje. Als hij wordt geopend begint een reis van verwondering over wat hij allemaal kan worden, totdat er iets onverwachts gebeurt…

Een verhaal over levensvreugde, maar ook over tegenslag en vergankelijkheid.

Een verhaal dat troost biedt als het einde in zicht is. 


Vogelmeisje

“Wanneer het zo  hard waait als vandaag wil ik het liefst naar buiten, mijn lichaam laten dragen door de wind”

Een schets die ik maakte in Naturalis resulteerde in dit verhaal. Een ode aan de vrijheid en fantasie van het tekenen.


Folktale Week

De prompts van 2023: lost, ink, sea, sleep, underground, illusion, found. 

Het werd een kort verhaal over een krab die door een grote golf per ongeluk aan land terecht komt en zijn weg terug zoekt naar de armen van zijn vriendin.

De wachter_winter