Eva Eland

Auteur, illustratrice & kunstenares
Trajecten: Opleiding Beeldverhaal
Werk: evaeland.com
Contact: info@vensteracademy.com

Eva Eland is auteur, illustratrice en kunstenares en woont in Amsterdam, samen met haar man Mauri en hun twee kinderen, Livia en Samuel.
Eva is het meest bekend van haar prentenboeken over emoties, When Sadness Comes to Call en Where Happiness Begins, die zijn vertaald in meer dan 20 talen en werden genomineerd, op shortlists geplaatst en verschillende prijzen hebben gewonnen. Eva’s derde prentenboek bij Andersen Press komt uit in de zomer van 2024. Momenteel werkt ze aan een vierde.

Eva studeerde Beeld & Taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na een uitwisselingsprogramma aan de School of Visual Arts (SVA) in New York, waar ze haar tenen in animatie en film doopte, besloot ze verder te studeren aan de Rietveld Academie aan de afdeling Audiovisual Design, waar ze in 2008 afstudeerde.
Na haar afstuderen duurde het even voordat ze wist wat ze wilde doen met al het schrijven en tekenen dat altijd als een rode draad door haar creatieve werk bleef lopen. Na een tijdje besloot ze zich in te schrijven voor de MA Children’s Book Illustration aan de Cambridge School of Art. Hier voelde ze dat ze eindelijk haar tribe had gevonden (een beetje gek en idealistisch, maar met een groot hart en een passie voor tekenen en prentenboeken). Ze vond het geweldig om weer student te zijn, deze keer met een grotere waardering voor de tijd die ze had om zichzelf te wijden aan het verkennen van ideeën en het leren van alles wat er te leren was over verhalen vertellen en tekenen. In 2018 studeerde ze cum laude af.

Eva kijkt graag naar mensen en tekent vanuit observatie. Ze experimenteert met traditionele materialen en printmaking (in het bijzonder risografie). Ze is ook altijd enthousiast om meer te leren over storytelling en manieren om betekenisvol werk te creëren, dat resoneert met anderen. Ze is gefascineerd door menselijk gedrag en psychologie en gaat moeilijke onderwerpen zoals verdriet, eenzaamheid en het creatieve proces niet uit de weg. In haar werk gaat ze daar graag op in, maar vaak op een bemoedigende of humoristische manier. De onderwerpen waar ze zich toe aangetrokken voelt, zijn vaak die waar ze zelf mee worstelt of die nog steeds een mysterie voor haar zijn.