Waar zijn de feiten? Visueel en tekstueel onderzoek naar de feiten binnen het genre ecoprentenboeken in factionstijl

21 september 2023

In onze Opleiding Beeldverhaal zijn een aantal theoretische colleges opgenomen, zoals bij de module Context & Analyse.
Binnen deze module duiken we in geschiedenis, heden en toekomst van ons vak. Naast colleges door gastdocenten, werken studenten voor deze module ook zelf een thema uit onder begeleiding van onderzoeksdocente Ioana Stanescu. Ze stellen een onderzoeksvraag op, doen uitvoerige research en vergelijken hun bevindingen met hun eigen makerspraktijk.

In onze bibliotheek presenteren wij de interessante inzichten die dit oplevert.

Deze week: het visuele en tekstuele onderzoek van Gitta Pardoel naar het gebruik van feiten binnen het genre ecoprentenboeken in factionstijl.

Gitta heeft flink onderzoek gedaan naar alle mogelijke manieren waarop feiten ingezet worden in ecoprentenboeken en vond daarbij de vormen: met de feiten een verhaal vertellen, feiten opgenomen in weetjes achterin het boek, feiten opgenomen in weetjes door het boek heen, feiten als doel en feiten in de illustraties.
In haar onderzoek is haar uitgebreide analyse in verschillende tabellen terug te vinden.

Gitta: “Het genre fictie gaat duidelijk over een verzonnen verhaal, iets wat niet bestaat in de werkelijkheid. In non fictieve boeken gebruik je feiten. Maar hoe je feiten gebruikt was voor mij onduidelijk. Eigenlijk is het binnen Nederlandse definitie een veel breder genre dan fictie. Want feiten boeken en feiten prentenboeken is non fictie, dat wist ik wel. Maar ik kwam erachter dat fictieve verhalen met weetjes is ook non fictie is. En ik vroeg mij gelijk af of een boek met botanische tekeningen en een fictief verhaal fictie is of non fictie. Uit deze fascinatie heb ik mijn onderwerp gekozen. (…) Welke elementen, tekstueel of beeldend, binnen ecoprentenboeken die over het beschermen van de natuur gaan zijn er om met feit en fictie te spelen in het genre faction? Zonder dat de feitelijkheid verloren gaat?
(…)
Ik heb veel meer inzicht gekregen wat een non fiction, of een faction boek inhoud. Hoe je een interessant en mooi boek kan maken door juist te spelen met de fictieve en non fictieve elementen zowel in beeld als in taal. Waardoor je een meerlagig boek kan krijgen en dus de iets spelenderwijs leert, maar ook steeds weer aangemoedigd wordt de dingen net even anders te bekijken. Daardoor wordt de ervaring van de lezer rijk.”

Lees meer door hieronder door te klikken.

NB Ivm copyright op de gebruikte afbeeldingen zijn deze afgeschermd. Wil je de besproken afbeeldingen graag inzien, klik dan door naar de pinterestborden die gelinkt zijn aan de onderzoeksverslagen van Venster.

agenda venster academy creatieve cursussen en illustratieopleidingen in utrecht
Vacature Raad van Wijzen voor Venster academie voor illustratie en narratief in utrecht