Met een korreltje zout

10 juni 2025

In onze Opleiding Beeldverhaal zijn een aantal theoretische colleges opgenomen, zoals bij de module Context & Analyse.
Binnen deze module duiken we in geschiedenis, heden en toekomst van ons vak. Naast colleges door gastdocenten, werken studenten voor deze module ook zelf een thema uit onder begeleiding van onderzoeksdocente Ioana Stanescu. Ze stellen een onderzoeksvraag op, doen uitvoerige research en vergelijken hun bevindingen met hun eigen makerspraktijk.

In onze bibliotheek presenteren wij de interessante inzichten die dit oplevert.

Deze week: het visuele onderzoek van Suzanne van Vlerken naar de vraag welke narratieve en visuele technieken uit storytelling en fictie ook in graphic journalism gebruikt kunnen worden om de impact van de boodschap te versterken.

“Prentenboeken, graphic novels, stripboeken: als we het hebben over beeldverhalen zijn dit de dragers waar de meesten van ons als eerste aan denken. Inclusief mijzelf, tot ik via de opleiding Beeldverhaal kennis maakte met de ‘stroming’ getekende journalistiek, ook wel graphic journalism, genoemd. Er zwerven veel definities rond van dit begrip, maar in het kort kunnen we dit samenvatten als getekende verhalen en strips die gaan over actuele onderwerpen en gebeurtenissen en de achtergronden daarbij (*Hilhorst, 2024). Ik was hier zelf in mindere mate mee bekend en vanaf het moment dat ik hier meer voorbeelden van heb mogen zien heeft deze vorm van beeldverhalen mij gefascineerd.

De vraag waar ik het afgelopen jaar ook veel over heb nagedacht is hoe ik bij het maken van een getekend verhaal over een actueel onderwerp, naast het weergeven van de feitelijkheden, dit beeldverhaal ook narratief en visueel meer diepgang kon meegeven, zonder daarbij de werkelijkheid uit oog te verliezen. Ik vond het in mijn eigen journalistieke beeldreportages bijvoorbeeld moeilijk om de input die ik had verzameld vanuit gesprekken en observaties op zo’n manier weer te geven dat het meer werd dan een opsomming van feiten. Ik worstelde hierbij vooral om hier een diepere emotionele laag aan toe te voegen die de lezer meer betrekt bij ‘het verhaal’. De geleerde theorieën over storytelling leken in mijn ogen vooral van toepassing op fictie. We komen immers in het echte leven niet elke dag een held tegen die een conflict aangaat, de wereld redt en daar zelf ook beter van wordt. De vraag is natuurlijk in hoeverre deze overtuiging ook echt waar is.

Omdat ik mijzelf als maker graag wil ontwikkelen in journalistieke beeldreportages, onderzoek ik in dit essay daarom ook welke narratieve en visuele technieken uit storytelling en fictie ook in graphic journalism gebruikt kunnen worden van om de impact van de boodschap te versterken. Daarnaast ben ik ook nieuwsgierig of en hoe deze technieken door andere makers wel of niet worden ingezet. ”

Suzanne vatte haar bevindingen samen in een watertandend lekker geïllustreerd recept.

*Hilhorst, E. (2024, 3 juli). De graphic journalist zoekt aandacht van de lezer én antwoorden op vragen in beeld. 9ekunst.nl. https://9ekunst.nl/2024/07/03/de-graphic-journalist-zoekt-antwoorden-op-vragen-in-beeld/

Lees meer door hieronder door te klikken.

NB Ivm copyright op de gebruikte afbeeldingen zijn deze afgeschermd. Wil je de besproken afbeeldingen graag inzien, klik dan door naar de pinterestborden die gelinkt zijn aan de onderzoeksverslagen van Venster.

Klik op de afbeelding hieronder om beter te bekijken.

agenda venster academy creatieve cursussen en illustratieopleidingen in utrecht
Uitkomst theoretisch onderzoek rond Graphic Journalism voor de Opleiding Beeldverhaal_Met een korreltje Zout door Suzanne van Vlerken
Uitkomst theoretisch onderzoek voor de Opleiding Beeldverhaal van Venster Academy_Ageism in Kinderboeken door Joost Dekkers 3